Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaski cynamonowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
drożdże suche 2,5 łyżeczka
masło 6 łyżka
cukie 1 łyżeczka
cukier brązowy 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1/2 opakowania
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaski cynamonowe

Ciasto

Mleko podgrzac. W jednej połowie rorpuści 2,5 łyżeczki suchych drozdzy z łyzeczka cukru i odstawic w ciepłe miejsce do wyrosniecia.

W drugiej połowie rozpuscic 3 łyzki masła i pozostawic do wystudzenia.

Do miski przesiac 2 szklanki mąki, wbic jedno jajko, wlac mleko z masłem i wyrośniete drozdze.

Wszystko dokładnie wymieszac, przykryc bawełniana sciereczka i odstawic w ciepłe miejsce na 30 minut (aż ciasto podrośnie).

Cukier wymieszac z cynamonem

W rondelku rozpuscic masło i zostawic do wystudzenia

Wyrośniete ciasto rozwałkowac na kształt prostokontu. Posmarowac roztopionym masłem i równomiernie rozsypac cukier z cynamonem wierzch posypac namoczonymi i odsaczonymi rodzynkami.

Zwinac ciasto dośc lużno w rolade.

Pokroic w centymetrowe plastry i ułozyc na blasza - nie za blisko siebie.

Przykry ściereczką i odstawic na 25 minut w ciepłe miejsce.

Nastepnie wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach.

Kiedy zawijaski wystygna polac lukrem i smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 24.06.2012 13:27
Bardzo fajny przepis.
iknkirke 26.03.2012 11:54
fajne
Iwona56 25.01.2012 14:33
pyszniutkie
PaniMISIOWA 24.01.2012 22:22
fajniutkie!
Zoso 26.08.2011 23:17
smacznie wygląda
jolaxa 07.03.2011 17:01
pycha
monisia1977 14.12.2010 06:35
dobre
jolajka 05.12.2010 17:35
lubię w kuchni zapach cynamonu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak