Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne zajączka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag
drożdże 2 dag
masło 1 dag
sól szczypta
cukier 10 dag
mleko 300 ml
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 4 łyżki
migdały
rodzynki
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne zajączka

Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka i łączymy z mąka, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy i odstawiamy na 30 minut. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 20 równych części. Z każdej formujemy kule, lekko sklaszczamy i nacinamy do połowy. Z naciętych połówek nacinamy uszy, a z reszty ciasta główki. Pieczemy15 minut w temperaturze 180 stopni.
Żółtka rozcieramy z mlekiem i smarujemy nim zajączki. Z rodzynek robimy oczy i noc, a z połówek migdałów zęby i brwi. Dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika jeszcze na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak