Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe kieszonki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie
szpinak mrożony
cebula
czosnek
masło
biały ser

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kieszonki

Kupiłam ciasto francuskie w Biedronce (polecane nawet przez zawodowych kucharzy), koszt - zaledwie 2,...zł. Cebulę poszatkowałam, wrzuciłam na 3 łyżki gorącego masła. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam całe opakowanie zamrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 7 posiekanych ząbków czosnku i sól. Kiedy szpinak sie całkiem się rozmroził, trzymałam na ogniu do momentu, aż odparuje nadmiar wody, musi się utworzyć z tego \"papka\". Kiedy szpinak trochę ostygł dodałam 1/4 kostki białego sera (ok 50 g). Ciasto przekroiłam wzdłuż na pół, po kolei nakładałam na pas ciasta 2 łyżki szpinaku i zaklejałam w kształt kieszonki (pierożka), na złączeniu (zlepieniu) odcinamy i nakładamy kolejną porcję szpinaku. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piekłam 10 minut.

Wyszło 6 dużych kieszonek. Są tak sycące, że już dwoma można się najeść.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 04.12.2010 00:14
Hm...ciekawy sposób na wykorzystanie ciasta francuskiego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak