Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie z octem i żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet winny 5 łyżek
ziele angielskie 2 ziarenka
olej 1/2 szklanki
natka piertuszki świeża do dekoracji
żurawina
cebula 1 szt.
śledzie w oleju 8 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie z octem i żurawiną

Śledzie opłucz, pokrój na czterocentymetrowe kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, żurawinę sparz wrzątkiem. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż, dodaj żurawinę, ocet i przyprawy. Podgrzewaj przez 5 minut, wystudź. Kawałki śledzi ułóż warstwami w salaterce lub słoiku, zalewając, każdą warstwę olejem z cebulą i żurawiną. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.04.2011 08:49
moje ulubione śledziki, super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak