Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki gryczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 200 gram
mąka gryczana 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
cukier drobny 100 gram
miód 3 łyżki
olej 3 łyżki
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
cukier puder 9 łyżek
sok z cytryny 1/2 łyżki
skórka z pomarańczy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
syrop malinowy 1,5 łyżki
jajko 3 małe
sok pomarańczowy 1 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki gryczane

Czekoladę połam na drobne kostki. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i drobnym cukrem. Miód podgrzej, dodaj do mąki, wybij jajka, wlej olej, zagnieć ciasto, dodaj do niego kawałeczki czekolady. Ciasto chłódź w lodówce 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki, spłaszcz je delikatnie i przekładaj na pergamin. Możesz też rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i wycinać foremkami świąteczne kształty.
Cukier puder podziel na 3 części, do jednej dodaj sok z cytryny i utrzyj biały lukier. Z cukru pudru i syropu malinowego przygotuj lukier różowy, z soku pomarańczowego i ze skórki lukier pomarańczowy.
Pierniczki posmaruj lukrem, posyp posypką. Ułóż na pergaminie do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 11.08.2011 23:31
ciekawe
Rybciia 05.07.2011 21:56
podoba mi się;)
agata1722
agata1722 08.05.2011 14:31
rewelacyjne
jolaxa 24.01.2011 22:58
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak