Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

markizy palce lizać

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło miękkie 175 gram
cukier drobny 80 gram
jajko 1 szt.
aromat migdałowy 3-4 krople
mąka krupczatka 250 gram
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
masa marcepanowa 200 gram
cukier puder 3-4 łyżki
dżem morelowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: markizy palce lizać

Masło utrzyj z drobnym cukrem na kremową masę, dodaj jajko, aromat, mąkę i śmietanę, miksuj, aż uzyskasz gładkie gęste ciasto.
Przygotuj 2 blaszki - takie, które zmieścisz w lodówce, wyłóż je pergaminem. Masę przełóż do rękawa piekarniczego i końcówką w kształcie rozety wyciśnij ok. 40 ozdobnych okręgów o średnicy 2 cm. Zachowaj między nimi odstępy - ciastka spłaszczą się i powiększą podczas pieczenia.
Blachy wstaw do lodówki na 30 minut. Potem upiecz partiami w środkowej części piekarnika. Wystarczy 12-14 minut w temp. 170 stopni. Ciastka są gotowe, gdy ich brzegi zbrązowieją. Ostudź.
Masę marcepanową rozwałkuj na posypanej cukrem pudrem stolnicy, małym kieliszkiem wytnij 20 okręgów. Dżem lekko podgrzej w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Płaskie strony (spody) ciastek posmaruj dżemem, na połowie ułóż krążek marcepanowy, przykryj drugim ciastkiem, delikatnie dociśnij.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 16.01.2012 10:27
musi być naprawdę smaczne :)
daria899 11.04.2011 01:03
pycha
basia70 16.03.2011 20:15
super
MAŁGORZATA79 22.02.2011 19:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak