Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion
grzyby suszone
marchewka ugotowana
natka pietruszki
cebula
śmietana
makaron

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Namoczyłam ok 20 suszonych grzybów (kapelusze i nóżki) na 2 minuty, aby z grzybów wyleciał piach. Po tym czasie moczyłam je w nowej wodzie minimum 40 minut. Do ok 2,5 litra rosołu z poprzedniego dnia wkroiłam marchewkę, która się w nim gotowała i wlałam wodę z grzybów. Miękkie grzyby pokroiłam w paski i podsmażyłam na oleju z 1 cebulą i posiekaną zieloną pietruszką. Następnie dodałam je do wywaru i gotowałam ok 40 minut (im dłużej będziemy gotować, tym więcej smaku grzyby oddadzą do zupy). Zupę zabieliłam śmietaną i podałam z makaronem świderki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.12.2013 17:05
moja ulubiona
PaniMISIOWA 23.03.2011 17:52
lubi grzybową :-)
agata1722
agata1722 22.01.2011 14:22
pyszna
agata1722
agata1722 22.01.2011 14:22
pyszna
Zoso 03.12.2010 21:07
nasza wigilijna zupa;) tyle że bez makaronu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak