Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree ziemniaczano-dyniowe zasmażane z jajkiem :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
masło 2 łyżki
słodka śmietanka 4 łyzki
jajko 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat - do smaku
pokrojona zielona część pora 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
miód 1 łyżka
dynia - połowę mniej niż ziemniaków

Przepis i sposób przygotowania na: Puree ziemniaczano-dyniowe zasmażane z jajkiem :

Obrane i pokrojone ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę dynię i ugotować wszystko do miękkości. Odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się karmelizował na porze .
Do puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych mięs .
Można przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 31.05.2013 22:37
Ciekawy przepis, potrawa ładnie się prezentuje
Henryka2 06.01.2011 19:21
Przepięknie wyglądA!
marzena06 06.12.2010 14:47
super
matii6 06.12.2010 14:27
,zdjęcia i przepisy masz naprawdę super,z kim wymyślasz te fotki?
iwa643 06.12.2010 07:03
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak