Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowe z kokosową nutą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
brzoskwinie w puszce 1 puszka
jabłka 1 kg
woda 2 szklanki
budyń wiśniowy 2 sztuki
masło 2/3 kostki
wiórki kokosowe 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe z kokosową nutą

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 opakowanie kisielu wiśniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.

Odzielić białką od żółtek.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Dodawać cukier z cukrem waniliowym ciągle ubijając, a następnie, nie przerywając miksowania- dodawać po jednym żółtku.
Odłożyć mikser , dodać mąkę pszenną, kisiel wiśniowy i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką (ja polecam silikonową łopatkę) w taki sposób, żeby składniki się wymieszały, a jednocześnie, żebyśmy wpuścili dużo powietrza do masy podczas mieszania.
Ciasto przełożyć do prostokątnej dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 20-30 minut.

W czasie pieczenia biszkoptu przygotować resztę składników ciasta:
Wlać wodę do garnuszka, dodać sok z puszki z brzoskwiniami i zagotować. W tym czasie obrać i pokroić słodkie jabłka na ćwiartki i ćwiartki na plasterki. Wrzucić do gotującego się syropu, gotować parę minut i wyjąć jabłka z syropu.
Syrop ponownie zagotować. 2 opakowania budyniu rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody, wlać do gotującego się syropu, wyłączyć gaz pod garnkiem i mieszać aż zrobi się budyń.
Brzoskwinie z puszki pokroić na plasterki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki kokoseowe, dokładnie wymieszać, chwilę podgrzewać, następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 jajka ciągle miksując na gładką masę.
Na upieczonym biszkopcie ułożyć warstwę jabłek, potem warstwę brzoskwiń, zalać budyniem i na wierzch wyłożyć kokosową masę.
Piec w 180 stopniach ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 06.08.2012 08:20
i do tego ten biszkopt, lubię biszkopty bardzo
Adamorek 08.07.2012 11:21
apetyczne ciasteczko
ewelinapac 19.08.2011 12:57
pycha
Ewa104 09.08.2011 14:24
Fajnie wygląda.
mysza666 04.12.2010 16:38
Jeszcze nie jadłam zapiekanego budyniu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak