Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki serowe w sosie pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
lyzka koperku
łyżka natki pietruszki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
pieczarki 20 dkg
łyżka mąki
łyżeczka kucharka
olej 1 łyżka
ser żółty 1 (tarty)
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki serowe w sosie pieczarkowym

Tartą bułkę i ser wsypujemy do miski, solimy, dodajemy przyprawy i zioła. Wbijamy jajka, wyrabiamy dokładnie, gdyby było zbyt gęste, dodajemy troszkę bulionu ( może być z kostki). Zostawiamy na 10-15 minut , żeby się dobrze związało.
W tym czasie możemy przygotowac sos pieczarkowy. Pokrojone pieczarki dusimy na oleju, z dodatkiem wody, aby powstał fajny wywar do sosu, do miękkości. Na końcu solimy i pieprzymy. Warto właściwie od tego zacząć.Pieczarki studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej lub margarynę i dodajemy mąkę, robiąc złotą zasmażkę. Warto dodać wtedy kucharek, sos będzie smaczniejszy.Rozprowadzamy go zimnym wywarem z pieczarek, do połączenia na gładki sos. Na końcu wrzucamy pieczarki i doprawiamy do smaku.
Teraz pora na nasze kulki. Przygotowujemy ok. 3 szklanek bulionu warzywnego ( może być z kostki) i do garnka z bulionem ostrożnie wkładamy kulki wielkości orzecha laskowego, utoczone z masy serowo-ziołowej. Gotujemy ok. 5 minut na średnim ogniu, pilnując, żeby się nie rozpadły. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na talerze , polewając sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 12.03.2013 22:22
smaczne danie
ben-ka 14.01.2013 20:18
to by mi smakowało,nie jadłam jeszcze takiego dania.
misia53 17.12.2012 21:14
bardzo fajne
Izabela/bella81 27.12.2011 22:03
coś fajnego:)
Ania67 27.11.2011 16:57
Coś dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak