Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z ziarnami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gramów
cukier drobny 3 łyżeczki
mleko 1 szklanka
mąka żytnia 1 kilogram
słonecznik łuskany 50 gramów
pestki dyni 50 gramów
nasiona lnu 100 gramów
sezam 50 gramów
otręby pszenne 300 gramów
otręby żytnie 150 gramów
sól 2 łyżki
woda 3 szklanki
plus nasiona do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z ziarnami

Z drożdży cukru i mleka a także części mąki zarobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 min w ciepłe miejsce, np. do  piekarnika nagrzanego do 40 stopni.

Po tym czasie dodać resztę składników i zarobić ciasto ręką. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika na około 20 min. Po tym czasie znowu zarobić ciasto i odstawić. Ciasto powinno garować przynajmniej 3 razy.

Wyłożyć ciasto do foremek. Ja dałam do długiej i krótkiej keksówki dzieląc ciasto na 5 części - tak, że do długiej włożyłam 3/5, a do krótkiej 2/5 części ciasta, Namoczoną wodą ręką wygładzić ciasto i uformować bochenki. Posypać ziarnami.

Chleby po wygarowaniu (około 20 min) piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1-1.5 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak