Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 125 dag
cukier 1 łyżka
jajko 1 szt
jabłka 1 kg
masło 10 dag
cukier 5 dag
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
jogurt 100 ml
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jabłkami

Do mąki dodać masło, cukier, wbić jajko i posiekać. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. W rondlu rozgrzać masło, wsypać cukier i poczekać aż się skarmelizuje. Wrzucić do garnka jabłka i smażyć 10 minut.

Formę do tarty wyłożyć ciastem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok 10 minut. W tym czasie przygotować polewe. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wycągnąc ciasto, włożyć na nie jabłka i zalać przygotowaną polewą. Wsadzić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 26.05.2011 19:07
pyszności do kawki....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak