Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta owocowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 4
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta owocowa

Masło posiekać z mąką dodać żółtka, śmietanę i cukier szybko połączyć ze sobą składniki i schładzać w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy i podpiec w piekarniku ok. 10-12 minut.
Wcześniej przygotować nadzienie. 2 jabłka i 2 gruszki obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do rondelka dodać cukru do smaku. Wyspać ok. 1 łyżki cukru waniliowego i trochę cynamonu. Całość poddusić aby jabłka i gruszki się rozgotowały. Następnie do gorącej masy dodać ok. 2 łyżek budyniu o dowolnym smaku. ( ja go wcześniej rozpuściłam w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody). Na podpieczony spód wyłożyć naszą masę owocową. I piec kolejne 10- 12 minut.
W tym czasie ubić białka na sztywno. Dodać cukier do smaku oraz dowolny zapach np. migdałowy. Pianę wyłożyć na jabłka i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.06.2013 08:36
pyszna tarta :)
teresa18 22.04.2011 11:49
dla mnie super
aginaa 21.12.2010 17:48
uwielbiam tarte, choc sama jeszcze nigdy nie robilam
Margo1 09.12.2010 07:43
lubię tartę
IlonaAlbertos 06.12.2010 11:27
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak