Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem francuski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
cukru 1 szklanka
mąki 3/4 szklanki
jaja 4
cukru waniliowego 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem francuski

Mleko zagotować. W duzym garnuszku utrzeć kogel - mogel z żółtek i cukru. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlewać powoli gorące mleko, energicznie mieszając, nastepnie przelać rozprowadzoną masę do pozostałego mleka, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, az krem zgęstnieje, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Ubić bardzo sztywną pianę z białek, domieszać ostrożnie do ostudzonego kremu. Całość oziębić w lodówce. Można podawać z sokiem owocowym, ewentualnie przybrać konfiturą.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 18.06.2011 12:23
po francusku tez dobrze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak