Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowa babka piaskowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 15 dag
cukier 20 dag
masło roślinne25 dag
jaja 4 szt
żółtka jaj 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy 8-10 kropli
ciemne kakao 2 łyżki
tłuszcz do blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowa babka piaskowa

Masło ucieramy na pianę z cukrem.
Dodajemy do utartej masy po 1 żółtku (5szt).
Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy.
Przesiane mąki dodajemy do utartego masła z żółtkami i mieszamy.
Białka - 4 szt ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozdzielamy na pół lub na 3 części do jednej części dodajemy kakao lub czekoladę i mieszamy.
Blaszkę keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciemne ciasto, a na ciemne wlewamy jasne ciasto.
Ciasto możemy pozostawić tak jak wlewaliśmy do blaszki lub możemy je zamieszać spiralne patyczkiem tworząc pomieszany kolorowy wzorek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 - 190 stopni i pieczemy ciasto około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu możemy - ale niekoniecznie udekorować babkę cukrem pudrem, polewą czekoladową lub polukrować i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 16.10.2011 14:18
mniam!
Krzysztof42 18.06.2011 12:22
lubię babki
Jaheira11 03.06.2011 23:50
fajna
ewelina/bunia 24.05.2011 10:49
super polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak