Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
masła roślinnego 25 dag
żółtko jajek 3 szt
cukru pudru 1,5 szklanki
cukru waniliowego 1 opak
śmietany 2 - 3 łyżki
mirabelek 50 - 70 dag
jajko 2 szt
cukru 5 łyżek
twarożku 15 dag
mąki 2 kopiaste łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Złote ciasto

Z podanych od 1 do 6 składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
Mirabelki umyć, osaczyć i wydrylować.
Żółtka z połową cukru utrzeć do białości.
Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol.
Ucierać, aż masa będzie jednolita.
Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i, delikatnie mieszając, połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.
Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25 - 30 minut.
posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.05.2012 06:21
fajne
Krzysztof42 17.06.2011 13:54
może być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak