Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec na cieście francuskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 30 dag
żółtko jajek
woda 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
masa makowa
mak 30 dag
żółtko jajek 6
białko 9
orzechy 15 dag
rodzynki 10 dag
cukier puder 1,5 szklanki
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec na cieście francuskim

Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 02.03.2012 16:29
extra
Tika4444 01.01.2012 20:13
pyszności
joanna77 04.10.2011 20:43
mniam
Iwona51
Iwona51 26.08.2011 15:41
smaczne
m1monika 28.06.2011 13:36
pyszności;)
berys18 24.06.2011 07:12
pycha
Marzena40 19.04.2011 08:32
cos wspaniałego
Robert10 21.03.2011 14:22
same pyszności
Ania67 05.03.2011 22:08
Musze spróbowac
aga130982 02.03.2011 11:38
mniam
Cbeti 04.12.2010 19:29
Ja zamiast ciasta na wierzch robię kruszonkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak