Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zabajone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
cukier 2 łyżki
bita śmietana 1/3 szklanki
wino musujące 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: zabajone

Ustaw miskę w kąpieli wodnej, do miski wlej żółtka i dodaj cukier, zacznij je mieszać energicznie trzepaczką. Całość powinna zrobić się blada i gęsta, mieszamy do momentu aż wszystko potroi swoją objętość i zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni.
Ciągle mieszając wlej powoli wino, powinna zrobić się miękka, lekka masa. Zdejmij miskę z garnka i połóż na zimnej powierzchni lub wstaw do zimnej wody i mieszaj aż ostygnie. Potem ubij śmietanę i dodaj do reszty delikatnie mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 03.12.2010 10:23
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak