Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki pod kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna pół kostki
mąka szklanka
gruszki 4
Goździki całe Prymat 4-5
cukier niepełna szklanka
Cynamon mielony Prymat
sok z cytryny
karmel

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki pod kruszonką

Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać margarynę i posiekać nożem. Zawinąć w kulkę i na 15min do zamrażalnika.
Gruszki obrać,usunąć gniazdka i pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać ok 2 szklanki wody,łyżkę soku z cytryny, dodać łyżkę cukru(lub mniej),wrzucić gruszki i goździki. Doprowadzić do zagotowania wody i przykryć garnek folią aluminiową. Gotować 7min na małym ogniu( by były na w pół miękkie). Wyjąć na talerzyk Przygotować karmel (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/76081/karmel-z-krysztalu.html). Owoce wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego,polać karmelem i posypać startym na dużych oczkach ciastem (lub podartym). Zapiec w 200stopniach ok 25min. Mocno słodki deser na zimowy wieczór:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.12.2010 08:34
*wierzch posypać cynamonem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak