Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmel z kryształu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny ok 1-2 łyżki
woda ok 3- 4 łyżki
cynamon szczypta
cukier kryształ niepełna szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karmel z kryształu

Do garnuszka wsypać cukier i dodać resztę składników ( cukier waniliowy można pominąć, ja dodałam z prawdziwą wanilią- ma charakterystyczny smak i zapach,lekko gorzkawy dla równowagi). Mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia (uważać by nie przypalić) i na małym ogniu chwilę podgrzewać. Karmel jest idealny do owoców, mocno słodki(wg gustu można zmniejszyć ilość cukru lub dolać wody), w garnuszku dość płynny lecz szybko gęstnieje :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.04.2011 19:35
SMACZNY
polly66 03.12.2010 08:32
jedyna rada to od razu umyć naczynie bo potem ciężko będzie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak