Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziamniaki 5 szt
marchew 2 szt
zielony grodzek 3 łyżki
kukurydza 3 łyżki
kalafior 1/2 sztuki
jajko 1 szt
śmietana 3-4 łyżki
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
ser żółty 8-10 plasterkó
boczek 8-10 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka

Ziemniaki i marchew obrać. Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa obgotować na pół-miękko. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka plasterków wędliny/boczku. Na wierzch wyłożyć warzywa.Na warzywa polożyć pozostalą część wędliny boczku - jeżeli jest to boczek warto go pokroić na mniejsze części i podsmażyć. Całość polać sosem zrobionym ze śmietany i jajka, doprawionego solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera. Całość zapiekać w piekraniku w temp. 220 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.04.2013 20:04
lubię takie zapiekanki
Anna141
Anna141 21.04.2011 10:48
pyszne
stokrotka 18.12.2010 22:51
supcio!
kot_pankracy 04.12.2010 15:30
fajny obiad, bo wszystkie składniki zwykle są w domu
MAR3STA 03.12.2010 17:09
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak