Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 80 sztuk
mleko 1,5 litra
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 1 szklanka
masło 25 dag
kokos 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

1. 1l mleka wlewamy do garnka, dosypujemy szklankę cukru i zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki (ja mieszamy w shakerze). Kiedy mleko w garnku się zagotuje, dolewamy wymieszane mleko z obiema mąkami. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę odstawiamy do przestudzenia.
2. Masło siekamy i wrzucamy do miski. Schłodzoną masę dodajemy po trochę do masła i miksujemy. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Na końcu wsypujemy kokos i dokładnie mieszamy.
3. Na blasze układamy herbatniki, smarujemy masą kokosową (dajemy ok.3/4 masy), znów układamy herbatniki i smarujemy resztą masy. Posypujemy wierzch kokosem i gotowe! Odstawiamy na 6 godzin, by herbatniki zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.03.2013 18:40
też takie robię
cukiereczek 16.07.2012 08:19
lubie
Krzysztof42 16.06.2011 17:23
uwielbiam ciasta
berys18 30.03.2011 08:11
smakowity
berys18 30.03.2011 08:11
smakowity
iwona332 17.01.2011 00:37
super
Ewa109 08.09.2010 07:02
robie inne rafaello ale te wygląda smakowicie:)
rosik93 19.06.2010 18:04
Żnana nazwa
Arleta / kaja13 16.05.2010 21:51
ciekawy przepis hmm łatwy i szybki i na pewno pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak