Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel litewski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawiny 35 dag
wody 1 litr
cukru 20 dag
mąki ziemniaczanej 3 łyżki
śmietanki 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel litewski

Żurawiny przetrzeć przez sito. Wytłoczyny włożyć do wrzatku, wygotować, przecedzić. Wywar odsłodzić, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Odstawić z ognia i dodać surowy przecier z żurawin.
Kisiel można podawać zaraz po ostygnięciu, polany osłodzoną śmietanką, ewentualnie mlekiem zaciągniętym ubitymi z cukru żółtkami.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 16.06.2011 17:23
mógłbym spróbować
Katarzyna99 21.05.2011 22:14
dobry
marcia71 09.05.2011 10:21
faktycznie smaczny
sundaytn 07.05.2011 00:21
ładny i pewnie smaczny
marcia71 29.04.2011 02:32
czemu litewski?
Monika192 01.02.2011 11:38
polecam
Pajecznik 18.11.2010 14:34
uwielbiam żurawinowy kisiel
agata1722
agata1722 19.07.2010 12:20
bardzo efektownie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak