Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
śmietana 30% 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus kawowy

Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Czekoladę pokroić na drobne wiórki lub zetrzeć na tarce. Dodać ją do rondelka z kawą i podgrzewając mieszać aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzać. Uzyskaną w ten sposób masę odstawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i wymieszać dokładnie z zimną masą. Deser przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki. Można go udekorować śmietaną oraz wiórkami czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak