Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykanki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 40 dag
mąka pszenna 10 dag
jajko 2 sztuki
olej 2 łyżki
woda gazowana 1 szklanka
sól 1 szczypta
kapusta pekińska 40 dag
ogórek zielony 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
kukurydza w puszce 1/2 puszki
majonez
keczup
mleko 2%
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
kotlet mielony 3 usmażony
papryka marynowana 5-6 kawałków

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykanki

Mąki mieszamy razem, dodajemy olej ,jajka,wodę ,sodę i sól , przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto troszkę gęstsze od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Mleko wlewamy tak na wyczucie, kontrolując gęstość ciasta.
Smażymy troszkę grubsze naleśniki.
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski, paprykę i ogórka kroimy w paseczki, cebulę w piórka oraz kotlety w plasterki.
Letnie naleśniki smarujemy majonezem i układamy na nim kolejno warzywa, kukurydze i mięso, polewamy keczupem (Kolejność i ilość układanych warzyw zależy od naszego gustu i smaku), zwijamy w zgrabne paczuszki.

Najlepiej podać wszystkie składniki osobno i niech każdy sam sobie przygotuje, jest przy tym troszkę zamieszania, ale i też zabawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.05.2011 08:01
Bardzo podoba mi się Twoja propozycja, wykorzystam i zrobię dla tej części rodziny, która nie je mięsa lub ogranicza jego ilość. Dzięki za świetny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak