Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tilapia 3 płaty
cebula 2 szt
piwo 1/2 szklanki
mini kostka cebulowa 1 szt
mielony pieprz 1/2 łyzeczki
sok z cytryny 4 łyzki
sól - do smaku
mąka 10 łyżek
jajko 2 szt
olej do smażenia - wg potrzeby
Pieprz czarny grubo mielony Prymat - do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym

Bardzo dobry sposób przyrządzania ryby. Pozostaje soczysta. A ciasto jest pikantne i smaczne. Razem stanowią naprawdę dobrą kompozycje smakową.
Rybę osolić, popieprzyć. Filety przekroić na połówki. Skropić sokiem z cytryny. cebule utrzeć na miazgę na drobnej tarce jarzynowej. Zrobić ciasto z piwa, jajek, mąki. Dodać miazgę z cebuli, Pieprz, paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę. Filety rybne maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć rybę. Podawać z surówka z kiszonej kapusty. Można podać do tego ziemniaki z wody, ale niekoniecznie.


Można w tym cieście przyrządzać również inne rodzaje filetów rybnych. Doskonała jest tak zrobiona Panga, Morszczuk, Dorsz. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem piwa, albo obiad mają jeść również dzieci, proponuję zastąpić piwo mlekiem. Ciasto będzie delikatniejsze, a smaku to nie pogorszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 06.08.2014 10:56
fajny pomysł
goofy9 18.09.2011 17:03
wygląda pysznie
rybka 05.12.2010 20:31
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak