Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z parówką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 4 szt
ziemniak 500 g
marchewki 2 szt
cebule 2 szt
kalarepka 1 szt
seler 150 g
por 1 szt
fasolka mrozona 150 g
groszek mrożony 150 g
natka pietruszki 1 pęczek
bulion 6 szklanek
olej 1 łyżka
utarta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z parówką

Starannie umyć, a następnie obrać ziemniaki, dwie marchewki, kalarepkę, jeden średni por oraz kawałek selera. Wszystkie przygotowane warzywa pokroić na małe kawałki. Zagotować w dużym garnku bulion, wrzucić ziemniaki, gotować przez 20 minut w rosole. Po 5 minutach gotowania wrzucić resztę warzyw oraz mrożony groszek i fasolkę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pokroić parówki w plasterki, wrzucić na krótko do lekko wrzącego bulionu, aby się podgrzały.
Obrać dwie cebule, pokroić w równe talarki. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju, podsmażyć talarki cebuli na brązowo, stale mieszając. Dobrze opłukać pod bieżącą wodą pęczek natki pietruszki, osuszyć i drobno posiekać. Przelać gotową zupę jarzynową do wcześniej ogrzanych talerzy. Przed podaniem zupę posypać smażoną cebulką oraz posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 30.05.2012 21:52
O proszę, z parówką jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak