Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka z gruszką , migdałami , słonecznikiem i żurawiną :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 20 główek
gruszka 2 szt
prażony -łuskany słonecznik 2 łyżki
migdały płatki 2 łyżki
masło 3 łyżki
olej słonecznikowy 1 łyzka
sól - do smaku
pieprz mielony - do smaku
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z gruszką , migdałami , słonecznikiem i żurawiną :

Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści , przeciąć głąb na krzyż ( szybciej się gotuje ) i zalać osoloną wodą . Gotować 20 minut aż brukselka będzie miękka .W tym czasie gruszki przekroić na 16-tki bez obierania usuwając gniazda nasienne , zalać woda o obgotować tak by gruszki były miękkie .Na patelni rozgrzać olej i prażyć na nim mieszając migdały przez kilka minut. Dosypać słonecznik , zamieszać .Posolić , popieprzyć . Dodać masło i żurawinę ,Smażyć 2 minuty mieszając .Brukselkę odcedzić , dodać do niej odcedzone gruszki .Polać masłem z prażonymi migdałami , słonecznikiem i żurawiną ..

Ja podałam do smażonej drobiowej wątróbki i ziemniaków puree .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 06.09.2011 11:27
Bardzo mnie intryguje to zestawienie.Chyba się skuszę.
eli_555 08.07.2011 23:01
pyszne zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak