Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka
kasza jęczmienna 1 szklanka
włoszczyzna
kilka ziemniaków
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
majeranek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik

Do garnka z wodą wrzucamy3-4 skrzydełka, solimy, dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy ( seler i pietruszkę dobrze zetrzeć na tarce). W osobnym garnku zalewamy kaszę wrzącą wodą ( 3 razy tyle, ile jej objętość), solimy, dodajemy troszkę oliwy i gotujemy do miękkości.
Gdy mięso i warzywa są prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemnaki, wsypujemy majeranek i gotujemy, aż ziemnaiki będą miękkie. Wtedy do zupy dodajemy kaszę wraz z wodą, w której się gotowała, mieszamy . Wyjmujemy mięso, obieramy i dodajemy do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.02.2014 10:41
pyszny tradycyjny krupnik :-)
IZABELA29 16.06.2013 08:49
a ja wcale
ben-ka 15.06.2013 21:51
może sobie jutro ugotuję,skrzydełka mam ,a tak dawno nie gotowałam....
pacpaw 17.01.2012 19:37
dobry Polski krupnik
jola1512 30.05.2011 14:01
super zupka
Edyta38 16.01.2011 19:27
lubię krupniczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak