Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane w kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

por 2 szt.
masło 3 łyżki
woda 4 łyżki
śmietana 30% 1|3 szkl.
ciasto kruche 45 dag
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane w kruchym cieście

Ugotować pory na parze w wodzie z masłem,około 10 min na wolnym ogniu.Wlać do porów śmietankę,przyprawić,wymieszać ostudzić,odstawić.Kruche ciasto podzielić na dwie części,każdą rozwałkować na krążki o średnicy 25 cm.Wyłożyć rozwałkowanym ciastem dno blaszki lub tortownicy lekko zwilżonej wodą.Rozłożyć równo pory,zostawiając wolny brzeg ciasta,zwilżyć go wodą.Przykryć drugim krążkiem ciasta i zlepić mocno brzegi.Wyrównać brzegi ciasta nożem lub widelcem.Powierzchnię ciasta posmarować rozcieńczonym żółtkiem,piec w piekarniku w 220 stopniach około 10 min a następnie około 25 min w temperaturze 180.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak