Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurczak ugotowany
por
czosnek
śmietana 30%
bulion

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

Na oliwę z oliwek wrzuciłam pokrojoną w półplasterki białą część pora. Podsmażyłam 3 minuty. Po tym czasie dodałam posiekane 4 ząbki czosnku i dusiłam 2 minuty pilnując, aby czosnek się nie zrumienił. Następnie wlałam szklankę bulionu (z połowy kostki rosołowej) i gotowałam chwilkę. Śmietanę rozmieszałam z mąką i wlałam na patelnię. Kiedy sos zgęstniał, dodałam mięso kurczaka. Pogotowałam jeszcze ok 2 minuty na małym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Wspaniale smkuje i pachnie!

Podałam z knedelkami kresowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 04.12.2011 22:02
super
Neetka90 10.05.2011 19:03
muszę spróbować
rosik93 13.04.2011 23:12
mniam
MAR3STA 08.12.2010 19:16
pycha!
polly66 07.12.2010 09:03
nie przepadam za ugotowanym mięsem ale sposób podania zachęca :)
Katarzyna/kate1980 03.12.2010 11:32
wspaniały przepis napewno kiedyś skorzystam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak