Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowy deser o smaku kawy i białej czekolady

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 130 gram
biała czekolada 2 tabliczki
syropy
śmietana 30%
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
herbatniki czekoladowe 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowy deser o smaku kawy i białej czekolady

Do stworzenia tego deseru zainspirowała mnie szalejąca zima za oknem, dlatego przedstawiam przed wami mrożący deser, który napewno należy do ulubionych królowej lodu. :)

Herbatniki rozpijamy na miazgę i łączymy z 70 gram rozpuszczonego masła, lekko juz ostygłego z syropem u mnie monin o smaku kruchych ciastek czekoladowych. Powstałą mase wkąłdamy do lodówki w miseczce, aby troche stwardniała.

Przez ten czas rozpuszamy czekolade w kapieli wodnej z reszta masla i syropem - tu uzylam monin o smaku wanilii i bialej czekolady.

W miedzyczasie ubijamy smietane i dzielimy na dwie czesci. do jednej dodajemy kawe rozpuszczona w 2 lyzkach cieplej wody i znow leciutko i szybko ubijamy aby sie ladnie polaczylo, druga zostawiamy białą.

Gdy przestygnie czekolada do obu miseczek z piana dodajemy czekolade w tej samej ilosci.
I przekładamy do pucharków, kolejność dowolna, mozna warstwowo, mozna wszystko razem wymieszac, udekorowac bita smietana etc..

Widzicie jaka zima jest slodka, a nie taka zla jak wszyscy mowia. :)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 19.02.2011 10:44
Zima z takim deserem jest słodka, potwierdzam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak