Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka makaronowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 0,5 paczki
brokuł 1 szt
ogórki konserwowe 3 szt.
pomidor 2- 3 szt.
pieczarki kilka
szynka konserwowa 6 plastrów
ser żółty
mleko 250 ml
masło 1 łyżka
mąka 4 łyżki
gałka muszkatołowa odrobine

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka makaronowa

Makaron ugotować. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć warstwę makaronu, następnie warstwę warzyw
( plasterki pomidora, ogórka, pieczarek, małe różyczki brokuła) na to pokrojoną w paseczki szynkę i znowu warstwę makaronu i warzyw. Na górze ma być warstwa makaronu. Całość posypać startym serem żółtym. w rondelku rozpuścić na małym ogniu masło, dodawać stopniowo mąkę i mleko aż utworzy się jednolita konsystencja, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Sosem
tym polać naszą zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 18.01.2011 19:39
na pewno smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak