Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3/4 kost.
jajko
mąka 1,5 szkl.
cukier puder 0,5 szkl.
Nadzienie:
jajko 2 szt.
żółtko jajek 4 szt.
śmietana 30% 0,5 l
cukier puder 1 szkl.
cytryny sok 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cytrynowa

masło utrzeć z cukrem,dodać jajko i mąkę zagnieść uformować kulę i wstawić do lodówki na 0,5godz.nadzienie:ubić jajka,żółtka,cukier puder i śmietankę,dodać sok z cytryn i przetrzeć nadzienie przez sitko nakłuć i wstawić ciasto do piekarnika na 190st.piec 15min.zmniejszyć temperaturę do 110st.wyłożyć nadzienie na tartę,wstawić formę na najniższą półkę piekarnika i piec 50-60min.aż masa zgęstnieje posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.12.2012 11:10
pycha
caralajna 13.10.2012 16:14
mniam, lubię cytrynowe wypieki
IKrakowianka 08.11.2011 07:59
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak