Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti alla carbonara

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
żółtko jajek 4 szt
śmietana 30% 300 ml
wędzony boczek 300 gram
sól do smaku
bulion 1 z ziołami
parmezan 100 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti alla carbonara

Makaron gotujemy al\'dente z dodatkiem kostki bulionowej .
Sos: żółtka wymieszać ze śmietaną dodając 3 łyżki parmezanu.
Makaron odcedzamy pamiętając aby zostawić 3/4 szklanki pozostałej wody z bulionem, w opróżnionym garnku po makaronie smażymy boczek (nie dodajemy nic do garnka, musi być suchy) następnie dolewamy do tego pozostały bulion skrobiąc boczek za pomocą drewnianej łopatki. Do całości dodajemy makaron i sos cały czas mieszając, wszystko podgrzewamy ale nie gotujemy bo żółtka się zetną. Gdy już podgrzejemy przekładamy wszystko do miski i mieszamy z resztą parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 02.12.2010 14:35
Tylko ta kostka bulionowa mi nie pasuje :) a tak to pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak