Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka wieprzowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1,3 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
marynata słodko-kwaśna Prymat 1 szt
cebula 3 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
sos sojowy ciemny 4 łyżki
ocet 10 % 2 łyżki
sos sojowy jasny 1 łyżka
Musztarda grillowa Prymat 3 łyżki
olej sezamowy 3 łyżki
sól do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka wieprzowa

Mięso opłukać i włożyć na 4 dni do zalewy przygotowanej z: 2 liści laurowych 5 szt ziela angielskiego 1 torebki marynaty słodko kwaśnej 4 łyżek sosu sojowego ciemnego, 3 szt cebuli pokrojonej w talarki, 2 łyzek octu spirytusowego, 1 łyżki gorczycy, ½ łyżeczki soli peklowej oraz z łyzki soli kuchennej i takiej ilości wody, żeby zakryła mięso. Po 4 dniach mięso wyjąć natrzeć zaprawą zrobioną z sosu sojowego jasnego, oleju sezamowego i musztardy grilowej. Piec najpier przez około 40 minut w rękawie foliowym a potem kolejne 40 minut w otwartym naczyniu, żeby skórka się przypiekła. Po wyjęciu z rękawa foliowego można ponownie natrzeć mięso zaprawą z musztardy, sosu sojowego i oleju sezamowego. W połowie pieczenia w naczyniu otwartym mięso obrócić. Dobre zarówno na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako wędlina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 11.05.2012 07:22
pyszności
ziutula
ziutula 26.07.2011 19:59
takie mięsko to uwielbiam....
matii6 10.03.2011 18:54
wygląda znakomicie
alaaa 05.12.2010 19:09
ja na pewno wolę na zimno
MAR3STA 03.12.2010 10:20
wyborne to twoje mięsko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak