Kartoflanka z macierzanką i lubczykiem

Kartoflanka z macierzanką i lubczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szt. młodych, małych ziemniaczków wielkości orzechów włoskich

    20
  • dkg chudego, wędzonego boczku

    10-15
  • marchewka

    1
  • łyżka klarowanego masła

    1
  • łyżka mąki pszennej

    1
  • łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej

    1
  • łyżka siekanej natki pietruszki

    1
  • liść laurowy

    1
  • ziarenka ziela angielskiego

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • seler

    po 1 kawałek
  • pietruszka

    po 1 kawałek
  • por

    po 1 kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kartoflanka to zupa bardzo zmienna - jest jej tyle odmian ile osób gotujących. Ja proponuję dzisiaj wersję z pachnącymi ziołami.

Ziemniaki oczyścić, umyć, można zostawić w całości albo przekroić na połówki, zalać ok.trzema szklankami wody i ugotować do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroić w paseczki, cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojony w paski boczek, kiedy troszkę się zrumieni dodać cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumienić, posypać lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszać, zalać 1 szklanką wody i zagotować, przelać całość do ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać macierzankę oraz pietruszkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misia90

05.08.2011 00:45
fajne

Marysia

05.08.2011 00:13
fajne

Karolina69

05.08.2011 00:06
fajne

SmacznaPyza

20.01.2011 12:57
macierzanka to odmiana tymianku i jak najbardziej nadaj się także do aromatycznych kąpieli, ale polecam poeksperymentować z nią w kuchni :-)

vikunia

20.01.2011 11:56
Macierzanka to kojarzy mi sie z wiankami, i z pachnącą kąpielą. Teraz bedę traktować ją kulinarnie :)

iwa643

15.06.2010 07:18
widze ze używasz składników o których ja nigdy nie słyszałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat