Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carbonara po polsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron
czosnek
cebula
polędwica sopocka
ser żółty
żółtko jajek
śmietana 30%
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Carbonara po polsku

Carbonara po polsku. Czemu \"po polsku\"? Ponieważ tradycyjne składniki carbonary (parmezan, pancetta) zastąpiłam tym, co najłatwiej dostać w osiedlowych sklepikach (polędwica sopocka, żółty ser). Do dzieła.

Na gorącą oliwę z oliwek wrzuciłam pokrojone w paseczki 4 plasterki polędwicy sopockiej. Smażyłam, aż się delikatnie przyrumieniła. Wtedy dodałam pół posiekanej cebuli i 2 posiekane ząbki czosnku. W międzyczasie w kubeczku rozrobiłam śmietanę kremówkę (ok 1/5 kubka), 1 żółtko, starty żółty ser i odrobinę soli. Należy ostrożnie dozować sól, ponieważ wędlina, która w tym czasie się smaży na patelni, jest już wystarczająco słona. Kiedy czosnek był \"tuż przed zezłoceniem\" dodałam na patelnię trochę natki pietruszki i wrzuciłam odcedzony, gorący makaron. Wyłączyłam gaz pod patelnią, wlałam biały sos i energicznie wymieszałam składniki. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 12.10.2011 23:13
super, ja daję boczek zamiast polędwicy
Wacław 09.09.2011 20:42
ciekawy przepis !
rosik93 13.04.2011 23:12
lubię
Katarzyna/kate1980 03.12.2010 11:32
muszę przyznać że super przepis
berys18 03.12.2010 10:18
fajne
strzelec02 02.12.2010 21:37
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak