Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kebeb z sosem jogurtowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt.
ząbki czosnku 5-6 szt.
sól
olej
jogurt naturalny 350 ml
sok z cytryny kilka kropli
ogórek świeży
dymka ze szczypiorkiem
mielona baranina 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kebeb z sosem jogurtowym

Przygotuj sos jogurtowy: Ogórek obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych otworach. Następnie posól i odstaw na 15-30 minut, aby puścił sok.
3 ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Dymkę oczyść i drobno posiekaj ze szczypiorkiem. Ogórek dobrze odciśnij, dodaj do jogurtu.
Następnie wymieszaj go z czosnkiem i pokrojoną dymką. Przypraw wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie z sosem przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut, by dobrze się schłodził.
Teraz przygotuj kebaby: Cebulę obierz i 3 ząbki czosnku również obierz z łupin i posiekaj. Następnie wymieszaj z mięsem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Z mięsnej masy, wilgotnymi rękoma, formuj wałeczki o grubości ok. 2 cm. Nabijaj je na długie drewniane patyczki. Posmaruj je olejem. Piecz na ruszcie lub smaż na patelni. Gotowe kebaby podawaj z sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 19.09.2011 15:07
pycha
romanrafal
romanrafal 31.07.2011 09:29
świetne
dorotka0000025 24.05.2011 14:03
pycha
Marta98 23.03.2011 20:26
super
iwona332 10.02.2011 11:39
super
4muffins 06.12.2010 22:43
uwielbiam takie jedzonko
kot_pankracy 06.12.2010 19:19
musi być pyszny
Elżbieta17 04.12.2010 15:27
bardzo ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak