Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczano - selerowa z chrzanem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szklanki obranych i pokrojonych w drobną kostkę ziemnaków 2
szklanki obranego i pokrojonego też w kostkę selera korzeniowego 1/2
mały korzeń pietruszki, też obrany i pokrojony w kosteczkę 1
kawałek pora ok. 5 cm, tylko biała cześć 1
łyżeczki masła 2
szklanki śmietany 18% 1/2
łyżeczki mąki (niekoniecznie) 1/2
czubata łyżka drobniutko startego świeżego chrzanu skropionego 1 łyżeczką soku z cytryny (można wykorzystać gotowy chrzan ze sło 1
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
ziarenka ziela angielskiego 4
nieduże buraczki ćwikłowe 3
nieduża cebulka 1
łyżka posiekanych drobno listków naci selera 1
łyżka octu balsamicznego 1
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:
cukier 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczano - selerowa z chrzanem

Kremowa biała zupa z czerwonymi, chrupiącymi buraczkami - smaczna i efektowna...doskonała na co dzień i na małe przyjęcie...

Buraczki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 30-40 min, 180st.C) albo ugotować w całości, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w tzw. zapałkę, można też zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, odrobinę posolić, dodać cukier, ocet balsamiczny, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i posiekaną nać selera, wymieszać, odstawić do lodówki na czas gotowania zupy. Ziemniaki, seler, pietruszkę i kawałek pora zalać wrzątkiem, tylko tyle aby warzywa były przykryte. Dodać masło, ziele angielskie i liście laurowe, gotować na małym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć przyprawy, dodać samą lub rozrobioną z mąką śmietanę, chrzan, zagotować, zmiksować, doprawić solą i pieprzem i dolać ew. trochę wody jeśli będzie zbyt gęsta, ale ma być zawiesista i kremowa. Na środku talerza ułożyć stosik buraczków, dookoła nalać gorącą zupę. Kontrast kolorów, smaków i faktury składników ładnie wygląda i świetnie smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 08.10.2011 22:45
ciekawy przepis
Misia90 04.08.2011 00:40
fajne
Marysia 04.08.2011 00:24
fajne
Karolina69 04.08.2011 00:15
fajne
pioge7 12.01.2011 16:08
super
gosia47-47 09.12.2010 14:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak