Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa cebulowa zapiekana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół wołowy 4 szkl.
białe wino 1 szkl.
masło 6 łyżki
mąka 6 łyżki
koniak 2 łyżki
starty ser 3 szkl
tymianek do smaku
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ząbek czosnku 1 szt
natka pietruszki 2 łyżka
cebula 4 szt.
chleb czerstwy 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa cebulowa zapiekana

W głębokim rondlu na czterech łyżkach masła usmażyć cebulę,na kolor złocisty.Przyprawić,wsypać pietruszkę,wymieszać.Wlać rosół i białe wino,wrzucić liść laurowy wyjąć go pod koniec gotowania,przykryć.Dusić na małym ogniu 10 min. Dwie łyżki masła utrzeć z mąką.Ciągle mieszając dodawać do zupy małe kawałeczki masła mącznego.Po włożeniu masła zupę gotować jeszcze przez 15min.Przyprawić koniakiem.Rozlać zupę do jedno porcjowych żaroodpornych miseczek,napełniając je do 2|3 wysokości.Do każdej porcji włożyć kromkę chleba posypaną serem.Zapiekać w piekarniku aż ser się rozstąpi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 14.10.2011 13:19
pycha
Ewelina45 02.12.2010 09:44
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak