Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne w sosie szpinakowo-śmietanowym z czterema rodzajami sera

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 300 gram
mrożone liście szpinaku 250 gram
śmietana 12% 200 gram
masło 100 gram
parmezan starty 15 gram
gouda starta 20 gram
lazur 10 gram
feta 10 gram
czosnek 3 ząbki
suszone pomidory 1

Przepis i sposób przygotowania na: Penne w sosie szpinakowo-śmietanowym z czterema rodzajami sera

Mrożone liście szpinaku wkładamy do rondelka z uprzednio rozpuszczonym w nim maśle, dusimy razem przez ok.10-15 min tak aby szpinak był rozmrożony i miękki. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz trzy rozgniecione ząbki czosnku i mieszamy. Po odparowaniu wody ze szpinaku i jego odpowiednim przyprawieniu ( musimy spróbować czy czuć delikatnie czosnek oraz czy szpinak jest lekko słony) dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy trzymając na małym gazie. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy trzy rodzaje sera: startą goudę, rozkruszoną fetę i lazur ( z tym, że z tymi ostatnimi należy uważać aby danie nie było zbyt słone).Całość mieszamy aby sery się rozpuściły. Sos szpinakowo-serowy łączymy z ugotowanym makaronem penne, posypujemy startym parmezanem natomiast na wierzch układamy paseczki pokrojonego suszonego pomidora.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 06.07.2012 17:17
super
berys18 26.04.2011 08:41
muszę wypróbowac ten przepis
berys18 26.04.2011 08:36
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak