Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wątróbka w gładkim sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Wątróba (z kurczaka)
Liść laurowy suszony Prymat
sól, pieprz
kostka rosołowa
śmietana 2łyzki
czosnek 3 zabki
cebula 2
musztarda 1łyzka
jogurt naturalny 2łyzki
smalec łyzka
ziele angielskie
woda 2 szkl
szypta papryki ostrej i słodki
łyżeczka cukru

Przepis i sposób przygotowania na: wątróbka w gładkim sosie

Watróbkę krótko obsmazyć na smalcu. Przełożyć do rondla
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w gróbą kostkę cebulkę, pod koniec dodać posiekany czosnek, przełożyć do rondla z wątróbką - zalać wodą, dodać liść laurowy, zmiażżone i posiekane na desce ziele ang. pieprz (świeżo mielony) - dusić 20 min.
Na patelni na której smażyliśmy wątróbkę i cebulę zrobić mocno przypalony karmel z cukru - przelać do rondla
Pod koniec duszenia doprawić ziołami i papryką.
wyjąc wątróbkę i liść laurowy a sos i wszystko co zostało w rondlu zmielić w blenderze, następnie przelać spowrotem do rondla.
Śmietanę i jogurt wymieszać dodając sól, następnie dodac mąkę - wymieszac (jesli trzeba rozrzedzić sosem) i przelać do rondla z sosem. Dodać musztardę, wymieszac i zagotować mieszając.
Przełożyć wątróbkę spowrotem do sosu, w razie potrzeby doprawić solą, magą, pieprzem.
Podawać z ziemniakami (nie purre) i ogórkiem kiszonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak