Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie chrzanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz
sól
Składniki na sos:
2 łyzki mąki pszennej
3 łyżki chrzanu ze słoika
pół kostki masła
2 łyżki śmietany
Do dekoracji:
marchew
ogórek
bulion 2 kostki
bulion 1 szklanka
mięso mielone z indyka 50 dag
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie chrzanowym

W małej misce mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tarta, mąką ziemniaczaną, żółtkami, solą, pieprzem po czym wyrobić ze składników masę na pulpety. Z powstałej masy formować małe pulpety. Dwie kostki rosołowe rozpuścić w litrze wrzątku i zagotować. Do gorącego bulionu wrzucamy pulpeciki i wyjmujemy po 3 minutach. W małym rondelku przygotować sos do pulpecików, do zeszklonego masła wsypać mąkę pszenną i ciągle mieszając wlać pół szklanki bulionu, dodać chrzan, śmietanę i zamieszać. Gotowe pulpety włożyć do powstałego sosu chrzanowego i podgrzać 2 minuty. Podawać z ziemniakami i zielona sałatą, pomidorem pokrojonym w plastry, ozdobić talarkami marchwi i ogórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak