Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w wersji chińskiej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

•1 kurczak
1 łyzka sosu sojowego
szklanka wody
Szklanka białego wina
3 łyżki wody
pieprz
sól
majeranek
Sos imbirowy 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżka
olej do smażenia 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w wersji chińskiej

Kurczaka podzielić na porcję, posypać solą, pieprzem, majerankiem, polać łyżką oleju, łyżką sosu sojowego, dokładnie wymieszać i odstawić na jedną noc w lodówce. Olej do smażenia rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kurczaka, skropić sosem imbirowym, mieszając smażymy 5 minut po czym wybieramy łyżką cedzakową na półmisek i odstawiamy. Olej zlewamy z patelni, zostawiając 3 łyżki, po czym dodajemy wino, wodę, sos sezamowy, kawałki kurczaka, wszystko gotujemy 3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejszając ogień kolejne 25 minut. Gotowego kurczaka przekładamy na półmisek, posypujemy majerankiem, ozdabiamy warzywami.
Kurczaka, można podawać ze smażonym, albo ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak