Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pory w sosie majonezowo-musztardowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 4 szt.
marchewki 2 szt.
ząbek czosnku 1
musztarda ostra 1 łyżka
jajko 4 szt.
majonez 1 szklanka
sól
Sól czosnkowa jodowana Prymat
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pory w sosie majonezowo-musztardowym

Pory umyj, odetnij zielone liście, przetnij na pół i jeszcze raz dokładnie opłucz. Pokrój każdy na kawałki o długości 5-6 cm.
Marchewkę oskrob, odetnij końce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pora i marchewkę gotuj w małej ilości osolonego wrzątku. Po ugotowaniu warzywa osącz i odstaw do ostygnięcia. Jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzątku i odstaw do wystudzenia.
Gdy warzywa i jajka będą stygły, przygotuj sos. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i utrzyj go z solą. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Przestudzone jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę. Majonez wymieszaj z musztardą, czosnkiem, cebulą i jajkiem. Przypraw do smaku zwykłą sola i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Marchewkę pokrój w szerokie i cienkie paski. Paskiem marchewki owiń dwa-trzy pory. Ułóż je na półmisku. Posyp szczyptą pieprzu ziołowego i soli czosnkowej. Podawaj z sosem majonezowo- musztardowym. Sos ten serwuj w osobnym naczyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 01.12.2010 21:27
Niezłe śniadanko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak