Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

roladki ziemniaczane w liściach pora

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory duże 2
marchewki 4
ziemniaki duże 4
masło 1 łyżka
szczypiorek 1 pęczek
tłuszcz do formy
żółty ser starty 4 łyżki
śmietana kremówka 2 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: roladki ziemniaczane w liściach pora

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Z marchewek oskrob skórkę, odetnij końce. Marchewki (całe) i ziemniaki ugotuj razem w osolonej wodzie.
Gdy warzywa się ugotują, oddziel ziemniaki od marchewek. Ziemniaki wrzuć do miski, dodaj letnie mleko, śmietankę, masło, pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj kilka krążków marchewki i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj.
Pory dokładnie umyj, odetnij zielone liście. Blanszuj je ok. 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie wyjmij i osącz. Ostudzoną marchewkę pokrój w cienkie krążki. Z porów oddziel pojedyncze liście. Na każdym liściu układaj masę ziemniaczaną, a na niej plasterki marchewki. Zwijaj każdy liść w kształt roladki.
Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką leju. Układaj roladki w naczyniu, posyp je serem, solą i pieprzem. Możesz polać, odrobiną śmietanki. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika zamiast ziemniaków do dań mięsnych, z surówką z zielonej sałaty lub sałatką ze świeżych pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak