Przepis i sposób przygotowania na: roladki ziemniaczane w liściach pora
Gdy warzywa się ugotują, oddziel ziemniaki od marchewek. Ziemniaki wrzuć do miski, dodaj letnie mleko, śmietankę, masło, pieprz. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj kilka krążków marchewki i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj.
Pory dokładnie umyj, odetnij zielone liście. Blanszuj je ok. 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie wyjmij i osącz. Ostudzoną marchewkę pokrój w cienkie krążki. Z porów oddziel pojedyncze liście. Na każdym liściu układaj masę ziemniaczaną, a na niej plasterki marchewki. Zwijaj każdy liść w kształt roladki.
Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką leju. Układaj roladki w naczyniu, posyp je serem, solą i pieprzem. Możesz polać, odrobiną śmietanki. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika zamiast ziemniaków do dań mięsnych, z surówką z zielonej sałaty lub sałatką ze świeżych pomidorów.