Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledż z suszonymi żurawinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone żurawiny 10 dag
pasta pomidorowa 2 łyżki
jabłko 1 szt
oliwa 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
śmietana 18 proc 400 ml
sól, chili
miód 1 łyżeczka
cebula czerwona 2 szt
matijasy 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: śledż z suszonymi żurawinami

Śledzie wymocz, jeśli potrzeba.
Pokrój je w paseczki, polej oliwą i posyp papryką w proszku oraz szczyptą chili.
Do miseczki wlej śmietankę, dodaj starte w łezkę (obrane wcześniej) jabłko,pastę pomidorową, posiekaną drobno 1 czerwoną cebulkę (większą) i żurawinę (zostaw 1 łyżkę do dekoracji) - wymieszaj.
Do śmietany dodaj śledzia, wymieszaj delikatnie, dopraw jeśli trzeba solą i chili (jeśli lubisz jeść ostro)
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 15 minut.
Przed podaniem przełóż do szklanej miseczki, udekoruj żurawiną i kółeczkami z cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 16.10.2011 19:47
Bardzo fajny sposób podania śledzia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak