Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem jajeczny z malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt
cukier waniliowy
drobny cukier 2/3 szklanki
mleko 2 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
laska cynamowu
maliny mrożone 20 dag
cukier 1/2 szklanki
kremówka 3/4 schłodzona

Przepis i sposób przygotowania na: krem jajeczny z malinami

zelatyne namocz w 2 lyzkach letniej wody. mleko mocno podgrzej z laską cynamonu(nie dopuść do gotowania) odstaw na kilka minut i wyjmij cynamon.
żółtka ubij na biały krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, cały czas ubijając, wlej gorące mleko. mase przelej do garnka i gotuj mieszając, an małym ogniu az krem zgęstnieje.
dodaj żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. ostudz krem.
śmietanę ubij na półsztywno i połącz z chłodnym kremem jajecznym.
cztery foremki o pojemności szklanki delikatnie nasmaruj olejem.
wlej krem i odstaw na 3 godziny do lodówki.
maliny zasyp cukrem i gotuj okolo 15 minut na małym ogniu.
krem podawaj z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 08.02.2011 21:30
super deser mniam
Pajecznik 01.12.2010 22:30
smacznie wygląda, musi być pyszne:) Napewno sprobuję, ale nie wiem czy yjdzie mi tak ładnie... Tylko ciekawa jestem skad takie śliczne zdjęcie? :) Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak